Pengganas Christchurch dijatuhi hukuman penjara seumur hidup

Pengganas pembunuhan beramai-ramai di Masjid di New Zealand di Christchurch tahun lalu, Brenton Tarrant yang membunuh 51 jemaah Muslim dihukum penjara seumur hidup oleh mahkamah hari ini.Keluarga mangsa telah menuntut agar dia tetap berada di belakang jeruji besi "hingga hayat terakhir."

Lelaki bersenjata yang membunuh 51 jemaah Muslim tahun lalu dalam serangan tembakan paling mengerikan di New Zealand dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah pada hari Khamis hari ini. 

Dia adalah orang pertama di New Zealand yang mendapat hukuman seumur hidup tanpa pembebasan bersyarat.

Pemimpin kulit putih berusia 29 tahun itu mengaku 51 tuduhan pembunuhan, 40 percubaan pembunuhan, dan satu tuduhan keganasan atas serangan 2019 di luar dua masjid di bandar Christchurch.  Dia melakukan siaran langsung di media sosial sejurus sebelum penembakan.Hukuman itu dibuat setelah tiga hari keterangan yang didakwa secara emosional dari mangsa yang terselamat dan keluarga mangsa di mahkamah. 
 


Penembak itu sebahagian besarnya dilihat tidak bermaya sepanjang prosiding ketika mangsa memberikan keterangan yang mengerikan mengenai serangan terburuk di New Zealand tersebut dan kesannya terhadap kehidupan mereka.Tarrant telah memecat peguamnya bulan lalu dengan tujuan untuk mewakili dirinya sendiri.

Keluarga mangsa telah meminta hukuman yang paling keras untuk lelaki bersenjata itu.  

New Zealand tidak menjatuhkan hukuman mati, tetapi beberapa mangsa yang selamat menuntut hukuman tersebut dikenakan.

Hukuman penjara seumur hidup adalah hukuman paling berat di New Zealand.

Walaupun Akta Hukuman menjatuhkan hukuman penjara minimum 10-17 tahun sebelum kemungkinan pembebasan bersyarat, hakim dapat menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup tanpa pembebasan mutlak. Ini bermakna Tarrant akan merengkok dalam penjara sehingga akhir hayatnya.Perdana Menteri New Zealand dijangka memberikan komen mengenai hukuman itu pada hari ini.

Comments

  1. What Is The Difference Between Blackjack and Other Baccarat?
    In essence, in a classic version, a person can take bets as long febcasino as they like. In classic Baccarat, the dealer makes the bet หารายได้เสริม twice. 바카라 사이트 That's when the

    ReplyDelete

Post a Comment

Join the biggest Legal Community Group in Malaysia On Facebook

Like our page on Facebook

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Visitors